Parama dėkojame




Migracijos problemų sprendimas: vienuolių vedamo dialogo įžvalgos

izvalgosTarptautinė vienuolijų generalinių vyresniųjų sąjunga surengė antrąjį dialogo susitikimą, skirtą migracijos temai. S. Nieves Crespo pabrėžia švietimo svarbą siekiant įgalinti migrantus.

Pirmadienį Tarptautinės vienuolijų generalinių vyresniųjų sąjungos susitikime dalyvavusi Etiopijoje besidarbuojanti salezietė sesuo S. Nieves Crespo sakė, kad  dalyvauti susitikime – turtinga patirtis, nes tai galimybė susitikti su skirtingomis bendruomenėmis, nevyriausybinėmis organizacijomis ir skirtingais žmonėmis, kurie visi sutelkia dėmesį į tą patį dalyką – migraciją. Kalbėdama apie sunkią migrantų padėtį, S. Crespo paminėjo, kad vienuolės atstovauja migrantams ginant jų interesus ir remia migrantus savo darbu. Bažnyčia ir įvairios humanitarinės organizacijos vaidina svarbų vaidmenį sprendžiant migrantų poreikius ir užtikrinant teises. Kalbėdama apie savo misiją Etiopijoje, S. Crespo sakė: „Vienuolės daugiausia dėmesio skiria švietimui, kartu su Pasauliniu solidarumo fondu penkių kongregacijų seserys vykdo labai gražų projektą“. Tai bandomasis projektas, kuriuo siekiama išspręsti kai kurias problemas, su kuriomis susiduria pabėgėliai ir šalies viduje perkeltieji asmenys.

Vienuolės suprato, kad tą akimirką, kai migrantės įgyja techninių ir gyvenimiškų įgūdžių, šios merginos per darbą gali atgauti orumą, nes jos daug kentėjo ir vargo, pasakojo sesuo salezietė.

Pristatydama seserų palaikomo dialogo apie migraciją diskusiją, s. Crespo pabrėžė, kad vienas iš pagrindinių dalykų yra švietimas. „Švietimas reikalingas visame pasaulyje, nes jis keičia žmogaus mąstymą“, – sakė ji.

S. Crespo ragino pakeisti požiūrį į kitokius žmones, kurie skiriasi savo kilme, tikėjimu,  kultūra, kurių veikla ir gyvenimo būdas kitokie.  Vietiniai gyventojai migrantus turėtų vertinti kaip piliečius, pašauktus kartu kurti mūsų tikrovę, – sakė s. Crespo.

Pabaigoje salezietė pabrėžė, kad migracijos klausimams spręsti reikia nuoseklaus politinio požiūrio, reikėtų skatinti žmones mąstyti kartu, kaip globalius piliečius.

Vienuolijų vyresniųjų dialogas migracijos klausimais subūrė įvairių šalių politikos formuotojus, migracijos ekspertus, socialinius tyrinėtojus, socialinius darbuotojus, vienuolius, žurnalistus, nevyriausybinių organizacijų atstovus. Vienos dienos konferencija turėtų paskatinti tarptautinį dialogą, žinių mainus, ieškoti inovatyvių sprendimų sprendžiant sudėtingus migracijos klausimus.

(DŽ/Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode