Marcinkevičius




Šilumos energijos taupymo priemonės

           

          Sąskaitos dydį už šildymą įtakoja du segmentai, tai šilumos kaina ir suvartotas šilumos kiekis. Jei įmonės kolektyvui pavyko stabilizuoti viena žemiausių šilumos kainų Lietuvoje, tai pastatų šilumos energijos suvartojimas kelia nerimą. Paanalizavus renovuotų daugiabučių namų šilumos suvartojimą bei sąskaitų už šildymą dydį ir palyginus tuos rodiklius su nerenovuotais daugiabučių namais, skirtumai siekia iki 8- 10 kartų. Tuos didžiulius skirtumus lemia pastatų būklė.

           Mažeikiuose,šildymo sezono metu,vidutiniškai 42,2%   daugiabučių, kur kvadratiniam metrui šildyti suvartojamos šilumos kiekis per mėnesį siekia iki 15 kWhir vidutiniškai 38,7%   daugiabučių, kur kvadratiniam metrui šildyti suvartojamos šilumos kiekis per mėnesį siekia iki 25 kWh. Tai rimtas signalas vartotojams susimąstyti apie pastatų renovavimo galimybes kas gerokai sumažintu šilumos praradimus.

           Kompleksinis ar dalinis pastatų atnaujinimas - tai galimybė efektyviai vartoti šilumą ir gauti mažesnes sąskaitas. Tačiau kol namas bus atnaujintas, siūloma keletą šilumos taupymo priemonių, kurias įdiegus sąskaitos už šildymą sumažės nedaug, bet pagerės jūsų gyvenimo sąlygos.

Šildymo radiatorių priežiūra ir profilaktika

             Šildymo sezono pradžioje arba po šildymo sistemos remonto reikia kruopščiai patikrinti, ar sistemoje neliko oro. Aptikus oro, būtina jį išleisti per tam skirtus ventilius, nes dėl šildymo sistemoje esančio nors ir nedidelio oro kiekio ne visi radiatoriai šils vienodai. Periodiškai reikia valyti dulkes nuo šildymo radiatorių. Langų užuolaidos, jas tinkamai naudojant, padeda taupyti šilumą. Jokiu būdu nereikia jomis uždengti radiatorių, nes tuomet šilto oro srautas cirkuliuoja šaltu lango paviršiumi, mažiau šilto oro patenka į kambario gilumą, o šilumos nuostoliai per langus padidėja iki 40 proc. Norint pagerinti oro cirkuliaciją kambaryje, užuolaidų ilgis turi būti iki palangės.

             Nerekomenduojama šildymo radiatorius užstatyti lovomis, spintomis, stalais ir kitais baldais. Prie išorinės sienos pastatę didelę knygų lentyną arba spintą, sumažinsite šilumos nuostolius per šį sienos plotą. Už radiatoriaus esantį sienos plotą papildomai uždengę danga, nukreipiančia šilumą į kambarį (pvz. folija, specialios izoliacinės medžiagos lakštu), pagerinsite nuo radiatoriaus į patalpas patenkančios šilumos sklidimo sąlygas. Ši priemonė leidžia sumažinti patalpos šilumos nuostolius apie 20 proc.

Durų sandarinimas

           Sandarinant buto išorines duris, šilumos sutaupoma šiek tiek mažiau nei langų atveju. Išorinių durų nesandarumai šalinami kaip ir langų tarpai.

           Siekiant mažinti šilumos nuostolius, greta laiptinės lauko durų yra įstatomos antrosios durys. Taip įrengiamas tambūras. Durys turi būti tinkamai sutvarkytos - abejos privalo lengvai atsidaryti ir užsidaryti bei būti sandarios. Šios priemonės sumažina šalto oro infiltraciją į laiptines, todėl padidėja mažai šildomų patalpų - laiptinių, holų ir pan. - temperatūra. Bute įrengus antras vidines duris, pasiekiamas dvigubas efektas - mažėja ne tik šilumos nuostoliai. Sutaupoma nuo 9 iki 17 proc.

Balkonų durims bei langams sandarinti reikiamų medžiagų galima pasirinkti statybinių ir namų apyvokos prekių parduotuvėse pagal katalogus arba specialistų patarimus. Langų ir durų sandarinimas įgalina sutaupyti nuo 9 proc. vienaaukščiuose iki 17 proc. daugiaaukščiuose namuose bendrųjų šilumos nuostolių.

Langų sandarinimas

            Rengiantis žiemai, būtina tvarkyti langų ir durų rėmus, stengtis sumažinti tarpus tarp varčios ir staktos. Likę tarpai užpildomi izoliacinės medžiagos juostomis, o tuščios balkonų durų ertmės - specialia šilumos nepraleidžiančia medžiaga. Šilumos nuostolius per langą taip pat mažina į langų rėmus įstatytas trečias stiklas (galima sutaupyti iki 5 proc.) ir ant esamų stiklų užklijuota šilumą atspindinti plėvelė. Vietoj stiklų galima įdėti stiklo paketą. Tarpą tarp stiklo ir medinės lango dalies reikia užpildyti specialia medžiaga - silikonu, mažinančiu šilumos nuostolius ir triukšmo, patenkančio į patalpas, lygį.

           Pavasarį ir rudenį būtina išnaudoti saulės energiją, kada spinduliai papildomai šildo namų pietinės pusės patalpas. Pasyviai naudojant saulės šilumą, per langus į patalpas gali patekti 15-25 kWh/(m2*met) šilumos kiekis. Šilumos nuostolius galima mažinti ir paprastesnėmis priemonėmis, pavyzdžiui, nakčiai uždarant langines, nuleidžiant paprastas ar apšiltintas žaliuzes, naktines užuolaidas. Langą iš vidaus galima uždengti polietileno plėvele, tačiau ši priemonė taikytina ilgesniam laikui. Plėvelė prie sienų ar langų rėmų pritvirtinama klijais, lipnia juostele ar mediniais tašeliais. Šiomis paprastomis priemonėmis šilumos nuostolius galima sumažinti iki 5 proc. ir padidinti oro temperatūrą kambaryje 2-3°C.

UAB „ Mažeikių šilumos tinklai“    

20-29

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode