Marcinkevičius




pasaulineEuropos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) trečiadienį pareiškė, kad Europa kartu su partneriais turėtų vadovauti kuriant naują pasaulinę dirbtinio intelekto (DI) sistemą.

„DI yra bendra technologija, kuri yra prieinama, galinga ir pritaikoma įvairioms – tiek civilinėms, tiek karinėms – reikmėms, – sakė U. von der Leyen savo metiniame pranešime iš Strasbūro. – Ir ji tobulėja greičiau, nei tikėjosi net jos kūrėjai. Taigi turime vis mažiau galimybių atsakingai valdyti šią technologiją.“

„Manau, kad Europa kartu su partneriais turėtų vadovauti kuriant naują pasaulinę DI sistemą, grindžiamą trimis kolonomis: apsaugos priemonėmis, valdymu ir inovacijų diegimu“, – pridūrė ji.

Komisijos vadovė kalbą pradėjo atiduodama duoklę skaitmeninių technologijų teikiamiems privalumams tiek versle, tiek gyvenime.

Ji pabrėžė, kad buvo gerokai viršytas numatytas 20 proc. investicijų į Europos Sąjungos ekonomikos gaivinimo fondo „NextGenerationEU“ skaitmeninius projektus tikslas. ES valstybės narės šias investicijas naudoja sveikatos priežiūrai, teisingumo sistemai ar transporto tinklui skaitmeninti.

Pasak pirmininkės, kartu Europa pirmauja skaitmeninėje erdvėje atsirandančios rizikos valdymo srityje.

„Dezinformacija, kenksmingo turinio sklaida, pavojus mūsų duomenų privatumui. Visa tai sukėlė nepasitikėjimą ir pažeidė pagrindines žmonių teises, – kalbėjo U. von der Leyen. – Reaguodama į tai, Europa tapo pasauline piliečių teisių užtikrinimo skaitmeniniame pasaulyje pradininke.“

Ji paminėjo Skaitmeninių paslaugų aktą ir Skaitmeninių rinkų aktą, kuriais nustatomos griežtos taisyklės stambioms pasaulio interneto bendrovėms.

Anot EK vadovės, jie kuria saugesnę skaitmeninę erdvę, kurioje saugomos pagrindinės teisės, be to, užtikrina teisingumą ir aiškiai nustato atsakomybę didžiųjų technologijų bendrovėms.

U. von der Leyen pridūrė, kad tas pats turėtų būti taikoma ir DI. Pasak jos, tai pagerins sveikatos priežiūrą, padidins našumą, padės spręsti klimato kaitos problemas.

Tačiau ji teigė, kad taip pat neturėtume nuvertinti labai realių grėsmių: „Šimtai pirmaujančių DI kūrėjų, mokslininkų ir ekspertų neseniai mus įspėjo tokiais žodžiais: „Išnykimo dėl DI pavojaus mažinimas turėtų būti pasaulinis prioritetas greta kitų visuomenei kylančių pavojų, tokių kaip pandemijos ir branduolinis karas.“

Trys kolonos

U. von der Leyen nurodė, kad pirmiausia pasaulinė DI sistema turėtų būti grindžiama apsaugos priemonėmis.

„Mūsų svarbiausias prioritetas – užtikrinti, kad DI būtų plėtojamas orientuojantis į žmogų, skaidriai ir atsakingai. Todėl savo politinėse gairėse įsipareigojau per pirmąsias 100 dienų išdėstyti teisėkūros metodą“, – sakė ji, padėkodama už DI Akto – pirmojo pasaulyje išsamaus DI įstatymo, kuris, pasak pirmininkės, jau yra šablonas visam pasauliui, – parengimą.

Kalbėdama apie antrąją koloną – valdymą, – ji išreiškė nuomonę, kad DI priežiūrai reikalinga panaši institucija, kaip Tarpvyriausybinė klimato kaitos komisija (IPCC) – pasaulinė ekspertų grupė, kuri politikos formuotojams pateikia naujausius mokslinius duomenis, susijusius su klimato kaita.

„Turėtume suvienyti jėgas su savo partneriais, kad užtikrintume visuotinį požiūrį į DI poveikio mūsų visuomenei supratimą, – sakė U. von der Leyen. – Manau, kad mums reikia panašios DI institucijos, kuri spręstų apie riziką ir DI naudą žmonijai. Prie stalo susėstų mokslininkai, technologijų bendrovės ir nepriklausomi ekspertai.“

Trečioji jos nurodyta kolona – atsakingas inovacijų diegimas.

EK pirmininkė pabrėžė, kad dėl pastaraisiais metais atliktų investicijų Europa tapo superkompiuterių srities lydere ir turi 3 iš 5 galingiausių superkompiuterių pasaulyje. Jos teigimu, tuo reikia pasinaudoti.

„Todėl šiandien galiu paskelbti apie naują iniciatyvą, pagal kurią DI startuoliams suteikiame galimybę naudotis mūsų didelio galingumo kompiuteriais, kad jie galėtų treniruoti savo modelius“, – pareiškė U. von der Leyen.

Tačiau, anot jos, tai bus tik dalis darbo, kuriuo bus skatinamos inovacijos.

„Mums reikia atviro dialogo su tais, kurie kuria ir diegia dirbtinį intelektą. Tai vyksta Jungtinėse Valstijose, kur septynios didžiausios technologijų bendrovės jau susitarė dėl savanoriškų saugos, saugumo ir pasitikėjimo taisyklių. Tai vyksta čia, kur dirbsime su DI bendrovėmis, kad jos savanoriškai įsipareigotų laikytis DI Akto principų prieš jam įsigaliojant“, – kalbėjo pirmininkė.

„Dabar turėtume sujungti visą šį darbą, kad būtų nustatyti minimalūs pasauliniai saugaus ir etiško DI naudojimo standartai“, – pridūrė ji.

Redaktoriai: Ignas Ramanauskas, Rūta Androšiūnaitė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode