Marcinkevičius




kroviniRusijos humanitarinės pagalbos krovinys antradienį buvo atvežtas į separatistinį Kalnų Karabacho regioną per Azerbaidžano kontroliuojamą teritoriją, pranešė šio armėnų gyvenamo anklavo separatistinė valdžia.

Armėnija kaltina Azerbaidžaną kurstant humanitarinę krizę Kalnų Karabache, nes Baku uždarė vienintelį kelią, jungiantį šią kalnuotą teritoriją su Armėnija.

Šį kelią, vadinamąjį Lačino koridorių, pagal Armėnijos ir Azerbaidžano 2020 metų ugnies nutraukimo susitarimą, kuriam tarpininkavo Maskva, saugo Rusijos taikdariai.

Baku atmeta kaltinimą ir sako, kad Kalnų Karabachas gali gauti pagalbą per Azerbaidžano kontroliuojamą teritoriją.

„Rusijos Raudonojo Kryžiaus humanitarinė pagalba [antradienį] buvo pristatyta į Arcacho respubliką“, – paskelbė separatistų vyriausybės informacijos centras, pavartodamas armėnišką Kalnų Karabacho pavadinimą.

Azerbaidžano Raudonasis Pusmėnulis patvirtino pranešimą ir nurodė, kad Rusijos Raudonajam Kryžiui priklausantis sunkvežimis atvažiavo į Chankendi (Stepanakertą) Agdamo keliu, jungiančiu regioną su likusia Azerbaidžano dalimi.

Anksčiau šį mėnesį Azerbaidžanas sutiko atidaryti Lačino koridorių ir Agdamo kelią humanitarinės pagalbos kroviniams, bet sakė, kad armėnų separatistai atmetė pasiūlymą.

Jerevanas ir tarptautinės pagalbos grupės įspėja dėl didelio maisto ir vaistų trūkumo regione.

Įtampa dėl pagalbos kilo abiem šalims kaltinant viena kitą dėl susirėmimų pasienyje.

Praėjusią savaitę Armėnijos premjeras Nikolas Pašinianas įspėjo dėl naujo visapusiško konflikto rizikos ir apkaltino Baku telkiant pajėgas prie bendros kaimynių sienos ir netoli Kalnų Karabacho.

Kalnų Karabachas buvo dviejų karų tarp Azerbaidžano ir Armėnijos epicentre. XX amžiaus dešimtajame dešimtmetyje Armėnija nugalėjo Azerbaidžaną ir perėmė regiono bei septynių gretimų Azerbaidžano rajonų kontrolę.

Po trijų dešimtmečių energijos išteklių turtingas Azerbaidžanas, sukūręs stiprią kariuomenę ir užsitikrinęs Turkijos paramą, ėmėsi keršto. Po 2020-ųjų karo Armėnija buvo priversta atiduoti kelias teritorijas, kurias kontroliavo ištisus dešimtmečius.

Padėtis Kalnų Karabache tebėra nestabili.

N. Pašinianas neseniai sakė, kad Maskva negali arba nenori kontroliuoti Lačino koridoriaus.

Baku ir Jerevanas niekaip nesusitaria dėl ilgalaikės taikos, nors tarpininkauti bando Europos Sąjunga, Jungtinės Valstijos ir Rusija.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode