Parama dėkojame




pilotaNaujosios Zelandijos ministras pirmininkas Chrisas Hipkinsas (Krisas Hipkinsas) trečiadienį paragino paleisti pilotą, kurį prieš šešis mėnesius pagrobė Papua separatistai Indonezijoje.

Naujosios Zelandijos pilietį Phillipą Mehrtensą (Filipą Mertensą), dirbusį Indonezijos oro linijų bendrovėje „Susi Air“, vasarį Ndugos oro uoste pagrobė sukilėliai.

„Phillipas yra labai mylimas tėvas, vyras, brolis ir sūnus, – žurnalistams Oklande sakė Naujosios Zelandijos ministras pirmininkas. – Noriu dar kartą paraginti tuos, kurie laiko Phillipą, nedelsiant jį paleisti. Nėra jokio pateisinimo imti įkaitus. Kuo ilgiau Phillipas laikomas, tuo didesnis pavojus kyla jo gerovei ir tuo sunkiau jam ir jo šeimai.“

C. Hipkinsas teigė, kad Naujosios Zelandijos atsakui vadovauja Užsienio reikalų ministerija, kuri bendradarbiauja su Indonezijos valdžios institucijomis.

Premjeras taip pat sakė, kad šią savaitę kalbėjosi su P. Mehrtenso šeima ir patikino, kad vyriausybė daro viską, ką gali, kad jis grįžtų namo.

„Pripažįstu, kad dabar jiems labai sunkus metas, – sakė jis. – Phillipo saugumas ir gerovė išlieka mūsų svarbiausiu prioritetu.“

P. Mehrtensą pagrobę sukilėliai priklauso Vakarų Papua nacionalinei išlaisvinimo armijai (TPNPB). Anksčiau jie reikalavo, kad mainais už piloto paleidimą Indonezija pripažintų Papua nepriklausomybę.

Indonezijos kariuomenės teigimu, balandį ginkluoti separatistai užpuolė P. Mehrtenso ieškančius karius ir mažiausiai vieną jų nužudė.

Papua, buvusi olandų kolonija, 1961-aisiais pasiskelbė nepriklausoma, bet po dvejų metų ją užvaldė Indonezija, pažadėdama referendumą dėl nepriklausomybės. 1969-aisiais įvykusį referendumą daugelis laiko apgaule.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode