Parama dėkojame




Ar tikrai galima susigrąžinti mokesčius padirbus užsienyje?

mokesciaiGalimybė užsidirbti įvairiose užsienio šalyse sužavi nemažą dalį lietuvių. Populiariausiomis kryptimis išlieka Vokietija, Norvegija, Danija, Jungtinė Karalystė. Visgi, daugelis asmenų nė nenumano, jog gali susigrąžinti dalį užsienyje sumokėtų mokesčių, jei dirbo legaliai. Tai padaryti nėra itin sudėtinga, tačiau svarbu turėti visus reikalingus dokumentus. Be to, kai kuriais atvejais įmanoma atgauti net ir vaiko pinigus. Taigi – galimybių išties gausu, belieka jomis pasinaudoti. 

Mokesčių susigrąžinimas dirbus užsienyje

Dirbant užsienyje įprastai mokami dviejų tipų mokesčiai – socialinio draudimo ir pajamų. Šių dydis gali skirtis, atsižvelgiant į konkrečią šalį. Visgi, įprastai įmanoma susigrąžinti tik permokėtus pajamų mokesčius. Tam reikės tinkamai užpildyti deklaraciją. Tai, už kokį laikotarpį pavyks susigrąžinti mokesčius, priklauso nuo konkrečios šalies. Kai kuriais atvejais įmanoma atgauti 5 paskutinių metų mokesčių dalį. Žinoma, nepamirškite, kad svarbu dirbti legaliai. Teigiama, jog kai kuriems žmonėms pavyksta atgauti net iki keliolikos tūkstančių eurų. Tuo tarpu, vidutiniška susigrąžintų mokesčių suma siekia maždaug 800 eurų. Norint pretenduoti į išmokas rekomenduojama išsaugoti ir kaupti algalapius, kuriuos išduoda darbdaviai. Juose nurodyta svarbiausia informacija, kurią vėliau turėsite perrašyti į mokesčių deklaraciją. 

Kaip susidaro mokesčių permoka?

Egzistuoja net kelios priežastys, kodėl susidaro pajamų mokesčio permoka:

  • Darbdavys netinkamai išskaičiavo pajamas iš darbuotojo atlyginimo, nors mokestinė prievolė buvo mažesnė;
  • Deklaracijos metu paaiškėja, kad mokesčių mokėtojui gali būti taikomos tam tikros lengvatos;
  • Mokestinių metų eigoje yra priimami nauji įstatymai, kurie keičia mokesčių dydį;
  • Vesdamas pajamų ir išlaidų apskaitą mokesčių mokėtojas tinkamai neįvertino mokestinių prievolių;
  • Gavus pajamų iš užsienio valstybės galimas dvigubo apmokestinimo išvengimas. 

Kaip susigrąžinti mokesčius?

Jei užsienyje dirbote legaliai ir mokėjote pajamų mokestį, tikėtina, kad pretenduojate į permokos susigrąžinimą. Kaip tai padaryti? Svarbu tinkamai užpildyti deklaraciją, suvesti savo pajamas ir sumokėtus mokesčius. Visgi, kai kuriems žmonėms šis procesas gali būti pernelyg sudėtingas. Tokiu atveju rekomenduojama kreiptis į įmones, kurios padės tai padaryti greičiau bei efektyviau. Jums patiems beliks pateikti reikalingus dokumentus ir laukti. Nepamirškite, kad pildant deklaraciją savarankiškai taip pat svarbu mokėti šalies, kurioje dirbote, kalbą. Taigi, tinkamai įvertinkite savo galimybes. 

Svarbu paminėti, kad kai kuriais atvejais įmanoma susigrąžinti net ir visus užsienyje sumokėtus mokesčius. Visgi, privaloma atitikti vieną esminį kriterijų – gautos pajamos neturi viršyti šalyje nustatyto neapmokestinamo pajamų dydžio (NPD). Dažniausiai tai pasitaiko dirbant sezoninį darbą. 

Įmanoma atgauti ir vaiko pinigus

Dirbusiems užsienyje dažnai pavyksta atgauti ne tik mokesčių permoką, tačiau ir vaiko pinigus. Žinoma, konkreti suma priklauso nuo šalies. Pavyzdžiui, Norvegijoje išmoka kartais siekia net 600 eurų per mėnesį. Tokiu atveju, pildant paraišką atbuline data galite atgauti nemažą dalį pinigų. Svarbu paminėti, kad išmokos priklauso net ir tuomet, jei užsienyje dirbo tik vienas iš tėvų, o pats vaikas gyveno Lietuvoje. Taigi, įvairių galimybių atgauti pinigus egzistuoja tikrai nemažai, belieka jomis pasinaudoti. 

Šaltiniai:

https://taxbs.lt/

https://www.delfi.lt/darbas/patarimai/kaip-uzsienyje-dirbantiems-lietuviams-susigrazinti-mokestines-permokas-pinigine-gali-pasipildyti-ir-10-tukst-euru-87578045

https://alytausgidas.lt/naujiena/mokesciu-susigrazinimas-galimybe-kuri-pradziugins-dirbusius-uzsienyje/

24-37

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode