Parama dėkojame




Prie balsadėžių atėjo beveik kas antras lietuvis

 

20 val. Lietuvoje baigėsi Seimo rinkimai.

Seimo rinkimuose sekmadienį iki 19 valandos balsavo 43,21 proc. rinkėjų, o kartu su išankstinio balsavimo duomenis tai sudaro 49,9 proc. rinkėjų. Rinkėjų aktyvumas kiek mažesnis nei prieš ketverius metus, kai balsavo 52,4 proc. rinkėjų.

Aktyviausiai balsavo Verkių, Centro-Žaliakalnio, Antakalnio, Nemenčinės, Raseinių-Kėdainių apygardų rinkėjai.

Pasyviausi buvo Naujosios Vilnios, Panerių, Visagino-Zarasų ir Marių apygardų rinkėjai.

Pasak Vyriausiosios rinkimų komisijos, galutiniai rezultatai turėtų paaiškėti pirmadienį ryte ar bent jau pirmoje dienos pusėje – tai priklausys nuo rinkėjų aktyvumo.

Šiuose Seimo rinkimuose gali balsuoti ir pareikšti savo pilietinę valią šiek tiek daugiau nei 2,5 mln. Lietuvos piliečių. Per ketverius nuo praėjusių rinkimų metus dėl demografinės situacijos rinkėjų sąrašas sumažėjo maždaug 75 tūkst. Tuo metu beveik 30 tūkst. Lietuvos piliečių, kuriems yra sukakę 18 metų, balsuos pirmą kartą.

Kiek daugiau nei 1400 kandidatų varžosi dėl 141 Seimo nario vietos. Pusė jų bus išrinkti vienmandatėse apygardose, kita pusė –  pagal partijų sąrašus. Rinkimų biuletenyje daugiamandatėje apygardoje yra įrašyta 14 sąrašų. Dvylika partijų savarankiškai dalyvauja rinkimuose, o keturios yra sudariusios dvi koalicijas. Kad patektų į Seimą, partija turi surinkti ne mažiau kaip 5 proc. rinkėjų balsų, koalicijai barjeras yra aukštesnis – 7 proc.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas: už kaunietę balsavo kažkas kitas

Policijos departamentas praneša, kad sekmadienį iki 19 val. gauti 57 pranešimai apie galimus pažeidimus.

Pradėtas vienas ikiteisminis tyrimas pagal LR baudžiamojo kodekso 172 str. „Trukdymas pasinaudoti rinkimų ar referendumų teise“. Kaune pranešėja nuvyko į rinkimų apylinkę, norėjo balsuoti, tačiau negalėjo, nes sistemoje buvo pažymėta, kad ji jau prabalsavo ir jai parodė padirbtą jos parašą. Įvykio aplinkybės tiriamos.

Daugiausiai pranešimų gauta Vilniaus, Kauno, Panevėžio, Alytaus ir Utenos apskrityse. Policija tikrina informaciją dėl galimo rinkėjų balsų pirkimo Visagino-Zarasų rinkimų apygardoje. Rinkimų stebėtojai Turmanto rinkimų apylinkėje užfiksavo, kad vienas asmuo galbūt neteisėtai organizavo rinkėjų pavėžėjimą.

Tuo metu visuomeninė organizacija „Baltosios pirštinės“ skelbia, kad iki šiol sulaukė maždaug 200 skundų apie galimus pažeidimus. Rimčiausi susiję su galimu balsų pirkimu ir rinkėjų pavėžėjimu.

Šeštadienį policija gavo 14 pranešimų, daugiausia dėl neleistinos agitacijos.

Iš viso nuo balsavimo pradžios pradėti trys ikiteisminiai tyrimai.

Širvintų merė, Darbo partijos narė Živilė Pinskuvienė, kuri kaip stebėtoja važinėjo pas rajono žmones, balsuojančius namuose, dėl galimų pažeidimų nušalinta nuo rinkimų stebėtojų.

Tarp balsavusiųjų iš anksto 40 proc. buvo jaunimas

Per šiuos parlamento rinkimus aktyviai iš anksto balsavo jaunimas iki 34 metų, jie sudarė 40 proc. visų balsavusiųjų savivaldybėse, rodo Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenys.

Nuo trečiadienio iki šeštadienio savo valią per išankstinį balsavimą savivaldybėse, specialiuose paštuose bei namuose pareiškė 6,66 proc. visų rinkėjų.

Anot VRK, balsavusiojo iš anksto (savivaldybėse) rinkėjo amžiaus vidurkis buvo beveik 45 metai. Vidutinis vyro amžius – 43 metai, moters – beveik 46 metai. Aktyviau išankstiniame balsavime dalyvavo moterys.

Rinkimų komisijos duomenimis, pareikšti savo valią per balsavimą iš anksto į savivaldybes atvyko 14 proc. arba 10 tūkst. 316 rinkėjų, kurių amžius yra nuo 18 metų iki 24 metų. Dar 26 proc. arba 19 tūkst. 403 balsavusiųjų amžius siekė 25–34 metus.

Tarp balsavusiųjų iš anksto 13 proc. sudarė 35–45 metų rinkėjai, 15 proc. – 45–55 metų, 17 proc. – 55–65 metų, 15 proc. – vyresni nei 65 metų rinkėjai.

Parengta pagal LRT.lt ir VRK informaciją.

Bernardinai.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode