Parama dėkojame




Migracijos departamentas nerado Lietuvos piliečių, susijusių su sankcionuotais asmenimis

neradoMigracijos departamentas nerado daugiau Lietuvos piliečių, giminystės ryšiais susijusių su į Europos Sąjungos (ES) sankcijų sąrašus įtrauktais asmenimis.

Kaip pranešė Vidaus reikalų ministerija, Migracijos departamentas patikrino 3571 sankcijų sąrašuose esantį asmenį – nei vienas iš jų neturi Lietuvos pilietybės, jos šiuo metu neturi ir nė vienas iš sankcionuotų asmenų sutuoktinių ar vaikų.

Migracijos departamento vadovė Evelina Gudzinskaitė anksčiau buvo sakiusi, kad buvo rasta lietuvių, giminyste susijusių su sankcionuotais asmenimis, tačiau nurodė, kad tai buvo preliminari informacija, kuri nepasitvirtino.

„Buvo rasta sutapimų, mums kilo įtarimų, ar viskas gerai, ir pradėjome tikrinti rankiniu būdu, popierines bylas. Kai kurie asmenys sankcijose yra be gimimo datų ir vien sistemiškai atlikus paiešką, buvo išmesti sutapimai, bet patikrinus ir išvalius sąrašą jų nebeliko, nes paaiškėjo, kad tai buvo kiti asmenys“, – BNS ketvirtadienį sakė E. Gudzinskaitė.

Paaiškėjus, kad du rusų milijardieriaus Romano Abramovičiaus vaikai – Anna ir Arkadijus – turi Lietuvos pasus ir galimai padėjo tėvui apeiti tarptautines sankcijas, Migracijos departamentas ėmė tikrinti, ar nėra daugiau tokių asmenų.

Vidaus reikalų ministerija (VRM) buvo nurodžiusi, kad tuo atveju, jei tarp sankcionuotų asmenų giminaičių būtų rasta Lietuvos piliečių, kitoms institucijoms būtų pavesta įvertinti, ar jie nedalyvauja schemose, apeinant minėtas sankcijas.

Ministerija BNS taip pat nurodė, kad šiuo metu baigiamos rengti įstatymo pataisos, kurios numatytų galimybę atimti ne tik išimties tvarka, bet kilmės pagrindu įgytą pilietybę.

2023 metais Seimas kartą jau keitė Pilietybės įstatymą, numatant galimybę atimti išimties tvarką gautą Lietuvos pilietybę iš dvigubą pilietybę turinčio asmens, jeigu jis viešai reiškia palaikymą valstybei, keliančiai grėsmę Lietuvos ar jos sąjungininkų saugumo interesams.

Šis įstatymas kol kas pritaikytas kartą – atimant pilietybę iš šokėjos ant ledo Margaritos Drobiazko. Toks procesas pradėtas ir dėl balerinos Ilzės Liepos.

Be kita ko, VRM yra paprašiusi Valstybės saugumo departamento patikrinti 800 užsieniečių, kuriems išimties tvarka buvo suteikta Lietuvos pilietybė. 

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode