Parama dėkojame




Seime skinasi kelią e. cigarečių skysčių sudėties griežtinimas

skysciuParlamentinis Sveikatos reikalų komitetas siūlo griežtinti importuojamų elektroninių cigarečių skysčių sudėtį – ketinama sudaryti leidžiamų cheminių medžiagų, suteikiančių tabako skonį ir kvapą, sąrašą.   

Jeigu šių rūkalų skysčiuose bus nustatytos tik leidžiamos medžiagos, jais bus galima prekiauti, kitu atveju gaminius reikės išimti iš rinkos.  

Taip pat siūloma šiek tiek pavėlinti anksčiau nustatytus reikalavimus e. cigarečių pildyklių skysčių gamintojams ir platintojams dėl įspėjimo apie jų galimą žalą sveikatai. Komitetas siūlo verslą įpareigoti nuo kitų metų gegužės įspėjantį užrašą, kurio tekstas numatytas įstatyme, talpinti ir ant vienetinių pakelių, ir ar bet kokios išorinės pakuotės.

Šio įspėjimo nereikės, jeigu e. cigarečių skystyje nebus nikotino. 

Tokius sprendimus komitetas priėmė trečiadienį, apsvarstęs Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo projektą ir komiteto pirmininko Antano Matulo siūlymus dėl naujos tvarkos įsigaliojimo datos.

Jis siūlė numatyti 2024 metų lapkričio 1-ąją, bet komitetas bendru sutarimu pasiūlė gegužės 1-ąją. Galutinę datą tvirtins Seimas.   

„Valstiečio“ Aurelijaus Verygos teigimu, termino nereikėtų keisti, o palikti sausio 1-ąją, kaip ir siūlė Vyriausybė. 

„Jeigu jiems (verslui – BNS) yra kažkas naudinga, tai laiko prisitaikyti praktiškai nereikia visai jokio. Kai įsigaliojo sprendimai dėl skonių ir kvapų, per savaitę sugebėjo pakuotes pergaminti, perdirbti – vietoje užrašų padaryti spalvas, perpakuoti. Verslas yra labai spartus. To laiko jam ir nereikia, mikliai perženklins“, – komitete teigė A. Veryga.     

Jis mano, kad verslas jau turi pasiruošęs naujas pakuotes: „Sandėliuose jos yra“.  

Tuo metu lobistas Mindaugas Janulevičius tikino, kad verslas nespės įgyvendinti reikalavimų: „Tai keičia verslo sąlygas“, – teigė jis.  

Konservatorius Linas Slušnys sako, kad rūkalai yra ne pirmo būtinumo prekė, todėl nuolaidžiauti nereikėtų: „Tai prekė, kuri, kaip bežiūrėsi, daro žalą žmogui. Šitoj vietoj šitas verslas tikrai nepasius“. 

Cheminių medžiagų, suteikiančių e. cigarečių skysčiui tabako skonį ir kvapą, sąrašą sudarys Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba, remdamasi moksliniais tyrimais pagrįstais įrodymais bei kitų šalių gerąja praktika.  

Redaktorė Roma Pakėnienė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode