Sprogimas

Į savo namus gamtoje sugrįžta baliniai vėžliai ir raudonpilvės varlytės

baliniaiĮ savarankišką gyvenimą natūralioje aplinkoje, Metelių regioniniame parke, jau šį penktadienį sugrįš 45 baliniai vėžliukai ir 67 raudonpilvės kūmutės. Kviečiame pasinaudoti viena iš nedaugelio galimybių iš arčiau susipažinti su šiomis retomis, į Lietuvos Raudonąją knygą įrašytomis roplių ir varliagyvių rūšimis, kurias gamtoje pastebėti sudėtinga.

Atkreipiame dėmesį, kad išlydėtuvės Metelių regioninio parko lankytojų centre (Seirijų g. 2, Meteliai, Lazdijų r. sav.) prasideda 12 val. ir truks tik vieną valandą, todėl vertėtų nevėluoti.

Renginyje bus galima pamatyti lietuviškus vėžliukų ir raudonpilvių varlyčių jauniklius, pabendrauti su Metelių regioninio parko direkcijos ir Lietuvos zoologijos sodo specialistais, užduoti klausimus apie vėžlius, varles, jų gyvenimo būdą, grėsmes jų išlikimui ir darbus, kurie daromi, kad jie išliktų.

Gausėjant balinių vėžlių populiacijai gamtoje, regioninių parkų darbuotojams vis lengviau surasti balinių vėžlių kiaušinių dėtis, iš kurių išsiritusiais vėžliukais pirmaisiais, sunkiausiais, jų gyvenimo metais rūpinasi Lietuvos zoologijos sodo specialistai. Paimami netikamose vietose sudėti kiaušiniai ar jau išsiritę lizduose tūnantys vėžliukai, pavyzdžiui netoli kelio, dirbamų laukų ir pan., nes ten likę gali būti sunaikinti.

Kiek sunkiau sekasi surasti po vandeniu besislepiančius raudonpilvių kūmučių ikrelius, ypač po užsitęsusių vasarų sausrų. Tačiau pernai jų buvo išaugintas ir paleistas rekordinis skaičius, net 318.

Lietuvos zoologijos sodas kartu su  Metelių ir Veisiejų regioniniais parkais projektus balinių vėžlių ir raudonpilvių kūmučių populiacijoms išsaugoti ir pagausinti vykdo nuo 2011-ųjų. Per tą dešimtmetį buvo išauginti ir į gamtą išleisti 949 baliniai vėžliai ir 410 raudonpilvių kūmučių.

Tuo pačiu, jei jau atvyksite iki Metelių regioninio parko, siūlome susipažinti ir su kitomis jo vertybėmis: apžiūrėti didžiųjų Pietų Lietuvos ežerų dubumos kraštovaizdį, kuriame ežerus Dusią, Metelį ir Obeliją supa smėlingos paežerių kopos ir pelkutės, iš pietų pusės juosia įspūdingos aukštų kalvų virtinės. Nuostabi šio kraštovaizdžio panorama, ežerų platybės atsiveria nuo Žagarių kalvų, nuo Prelomčiškės piliakalnio. Vieninteliame Lietuvoje Trako miške auga bekotis ąžuolas. Parko lankytojų centre gausu edukacijų tiek vaikams, tiek suaugusiems.

O tie, kurie negalės dalyvauti renginyje, 12 val. kviečiami stebėti tiesioginę renginio transliaciją su LRT Radijų laidų vedėju, žurnalistu Ignu Krupavičiumi Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos Facebook paskyroje.

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode