Sprogimas

Didėja karjeros specialistų atlyginimai

didejaNuo rugsėjo 1 dienos didėja atlyginimai mokyklose dirbsiantiems karjeros specialistams, trumpėja jų darbo savaitė. Tokiems Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos siūlymams šiandien pritarė Vyriausybė ir teikia Seimui svarstyti skubos tvarka.

Karjeros specialistams, kurie mokyklose atsakingi už profesinį orientavimą, nustatomi tokie patys pareiginės algos pastoviosios dalies koeficientai, kaip ir mokytojams bei švietimo pagalbos specialistams. Karjeros specialistų pareiginė alga nuo rugsėjo susilygina su mokytojų, švietimo pagalbos specialistų alga. Karjeros specialistams, kurie dirba iki 10 metų, – atlyginimas didės 16,3- 17,7 proc., dirbantiems iki 15 metų – 7,1 proc., daugiau kaip 15 metų – 0,9 proc. Kadangi pareiginės algos koeficientas didinamas nuo dabartinio 6,4 iki 7,4, tai didės atlyginimas ir tiems karjeros specialistams, kurie neturi stažo ir mokyklose pradės dirbti nuo rugsėjo.

Be to, karjeros specialistams, taip pat kaip ir mokytojams, švietimo pagalbos specialistams, bus sudarytos galimybės didinti algos pastoviosios dalies koeficientus dėl veiklos sudėtingumo tais atvejais, kai jie dirba bendrosios paskirties mokyklose su mokiniais, turinčiais didelių ar labai didelių specialiųjų ugdymosi poreikių.

Vyriausybės nutarimu jiems taip pat sutrumpinamas darbo laikas per savaitę – jų darbo savaitė bus nebe 40 valandų, o 36 valandos. Ne daugiau kaip 60 procentų šių darbuotojų darbo laiko būtų skiriama tiesioginiam darbui su mokiniais, o kita darbo laiko dalis skiriama netiesioginiam darbui su mokiniais.

Nuo rugsėjo 1 dienos bendrojo ugdymo mokyklose, profesinio mokymo įstaigose bus steigiami nauji etatai ir įdarbinami karjeros specialistai, padėsiantys apsispręsti dėl tolimesnio mokymosi, studijų pasirinkimo ir karjeros plano.

Šiuo metu profesinis orientavimas mokyklose vyksta fragmentuotai, tokia galimybe gali pasinaudoti tik dalis mokinių, nes visoje Lietuvoje dirba tik 89 karjeros konsultavimo specialistai.

Padidinus šių specialistų atlyginimus, pagerinus darbo sąlygas, tikimasi, kad mokyklose bus įdarbinama daug daugiau šių reikalingų specialistų, užtikrinančių profesinio orientavimo prieinamumą kiekvienam mokiniui ir jaunuoliui. Numatoma, kad įdarbinus naujus karjeros specialistus, jiems bus surengti kvalifikacijos tobulinimo mokymai, kurie prasidės šių metų pabaigoje, o seniau dirbantys karjeros specialistai turės galimybę dalyvauti mokymuose, jei norės atnaujinti savo žinias ar įgyti naujų kompetencijų.

ŠMM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode