Sprogimas

nuogastaujaNATO vadovas Jensas Stoltenbergas ketvirtadienį pažadėjo daugiau paramos šalims Afrikoje ir Viduriniuose Rytuose, Aljansui siekiant atsverti augančią Rusijos ir Kinijos įtaką šiuose regionuose.

Aljanso lyderiai susitikime Madride aptarė, „kaip Rusija ir Kinija toliau siekia politinių, ekonominių ir karinių laimėjimų mūsų pietinėje kaimynystėje“, sakė jis.

„Ir Maskva, ir Pekinas naudoja ekonominius svertus, prievartą ir hibridinius metodus savo interesams regione stumti, – kalbėjo J. Stoltenbergas. – Tad šiandien aptarėme, kaip spręsti šį augantį iššūkį, taip pat ir dar didesne parama partnerėms šiame regione.“

Pasak J. Stoltenbergo, Aljansas sutarė dėl „gynybos pajėgumų kūrimo paketo“ Mauritanijai siekiant padėti užtikrinti sienų apsaugą, kovoti su nelegalia migracija ir terorizmu. Taip pat sutarta dėl papildomos paramos Tunisui ir Jordanijai.

NATO Madride pristatė naują strateginę koncepciją ir joje Maskva po invazijos į Ukrainą vadinama didžiausia grėsme Aljansui. Be to, koncepcijoje pirmą kartą sakoma, kad Kinijos „prievartos politika“ yra iššūkis Vakarų bloko interesams.

Aljanso narės Pietų Europoje, tarp jų viršūnių susitikimo šeimininkė Ispanija, spaudžia NATO didesnį dėmesį skirti grėsmėms iš Afrikos.

„Užtikrinome, kad [NATO] pietinis flangas nebūtų pamirštas“ Aljanso gairėse, visuomeninei televizijai TVE sakė Ispanijos premjeras Pedro Sanchezas (Pedras Sančesas).

Šis klausimas ypač aktualus Ispanijai – pagrindiniams nelegalios migracijos iš Afrikos vartams į Europą.

Madridas susirūpinęs, kad savivalė ir smurtiniai islamistų judėjimai didžiuliame Sachelio regione pietinėje Sacharos dykumos dalyje gali skatinti migraciją iš Afrikos į Europą.

Vakarų šalys taip pat vis labiau reiškia susirūpinimą dėl su Kremliumi susijusių rusų samdinių vaidmens tokiuose Afrikos „karštuosiuose taškuose“ kaip Malis.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode