Sprogimas

jubiliejausBritanijos karalienės Elizabeth II (Elzbietos II) viešpatavimo platininio jubiliejaus iškilmės bus tikrai karališko masto – jose dalyvaus milijonai žmonių visoje Jungtinėje Karalystėje, o renginio kulminacija turėtų tapti televizijos transliacija, kurią, kaip tikimasi, žiūrės milijardas žiūrovų visame pasaulyje.

Toliau pateikiamas sąrašas renginių, numatytų per ketvirtadienį prasidėsiančias keturias dienas truksiančias rekordinio 70-ojo karalienės valdymo jubiliejaus minėjimo iškilmes.

Kariai ir žirgai

Po dvejų metų pertraukos ketvirtadienį vyks dėl koronaviruso pandemijos atšauktas tradicinis Vėliavos pagerbimo (Trooping the Colour) paradas. Jame dalyvaus apie 1,5 tūkst. karių, 400 kariuomenės orkestro narių ir 250 žirgų.

Maždaug 200 karių iš seniausio britų reguliariosios kariuomenės pulko išsirikiuos Pėsčiųjų take (Male), vedančiame į Bakingamo rūmus iš Trafalgaro aikštės.

124 salvių saliutas

Ketvirtadienį vidurdienį (13 00 val. Lietuvos laiku), minint birželio 11 dieną švenčiamą karalienės „oficialų gimtadienį“, visoje šalyje nugriaudės 42 salvės.

Iš savo pabūklų saliutuos ir Karališkojo laivyno laivai, taip pat artilerijos dalinys, esantis Gibraltare šalia Ispanijos. 

Dar po valandos iš Londono Tauerio nugriaudės dar ne mažiau nei 124 šūviai.

70 lėktuvų paradas

Visų ginkluotųjų pajėgų šakų paradą vainikuos daugiau nei 70 lėktuvų skrydis virš Bakingamo rūmų.

Tarp jų bus Karališkųjų oro pajėgų akrobatinio skraidymo komanda „Red Arrows“ ir garsiosios Antrojo pasaulinio karo lėktuvų kolekcijos eksponatai, įskaitant tris naikintuvus „Spitfire“ ir bombonešį „Lancaster“.

Deja, Bakingamo rūmų balkone lėktuvų paradą stebėsiančių karališkosios šeimos narių šiemet bus mažiau nei per ankstesnes iškilmes.

Dalyvaus tik „dirbantys karališkieji asmenys“, tad aišku, kad nebus kitapus Atlanto vandenyno išsikrausčiusio karalienės vaikaičio princo Harry (Hario) ir jo amerikietės žmonos Meghan (Megan), taip pat nešlovę užsitraukusio Elizabeth II antrojo sūnaus princo Andrew (Endriaus).

Šviesų šou

Ketvirtadienio naktį visoje Jungtinėje Karalystėje įsižiebs daugiau nei 2 ,8 tūkst. žiburių, tarp jų keturiose aukščiausiose šalies viršukalnėse, o taip pat Normandijos salose, Meno saloje ir JK užjūrio teritorijose.

Žiburiai spindės 54 Sandraugos šalių sostinėse penkiuose žemynuose – nuo Tongos ir Samoa pietinėje Ramiojo vandenyno dalyje iki Belizo Karibų jūroje.

Karalienę pagerbs net Prancūzija – iškilmių proga bus nušviesti pakrantės pastatų fasadai, atsukti į Angliją.

Taip pat nušvis Londono tiltai ir žymiausi objektai bei visos Anglijos katedros.

16,5 tonos

Penktadienį Londono Šv. Pauliaus katedroje vyks nacionalinės padėkos pamaldos, kurių metu suskambės retai gaudžiantis Didysis Pauliaus varpas.

Milžiniškas 16,5 tonos sveriantis varpas yra didžiausias kada nors išlietas Jungtinėje Karalystėje. Jo mechanizmas sugedo dar 8-ame praėjusio amžiaus dešimtmetyje, bet pernai po restauracijos varpas susigrąžino buvusią šlovę.

5 tūkst. svarbiausių profesijų atstovų

Šeštadienį maždaug 22 tūkst. svečių, tarp jų 5 tūkst. „svarbiausių“ profesijų atstovų, įskaitant medikus ir greitosios pagalbos tarnybų darbuotojus, dalyvaus Bakingamo rūmuose vyksiančiame BBC organizuojamame koncerte.

Pustrečios valandos truksiančiame renginyje pasirodys legendinė britų roko grupė „Queen“ su amerikiečiu dainininku Adamu Lambertu priešakyje, Diana Ross (Diana Ros), Alicia Keys (Ališa Kis), Nile'as Rodgersas (Nailas Rodžersas) ir italų tenoras Andrea Bocelli (Andrėja Bočelis). 

Platininiai piknikai

Pasak JK vyriausybės, daugiau nei 70 tūkst. žmonių jau užsiregistravo rengti „Didžiuosius jubiliejinius pietus“ sekmadienį, o dar 10 mln. šalies gyventojų turėtų dalytis maistu ir draugiškumu su savo kaimynais.

Viename tokių renginių kriketo stadione „Oval“ Londone turėtų dalyvauti ir princas Charlesas (Čarlzas) su sutuoktine Camilla (Kamila). Jame turėtų būti eksponuojamas 6 metrų aukščio veltinis „Platininis pudingas“.

Tai bus „Platininio pudingo“ konkursą laimėjusio deserto – citrininio šveicariško vyniotinio su migdoliniais sausainėliais – atvaizdas. Jo receptas buvo išrinktas iš beveik 5 tūkstančių desertų receptų, kuriuos konkurso organizatoriams atsiuntė neprofesionalūs konditeriai.

„Platininiam pudingui“ pagaminti reikia 13 kiaušinių, procesas užtrunka „kiek daugiau nei dvi valandas“, o skanumynu galiausiai galima pavaišinti 20 žmonių. 

Pompastiška eisena

Karalienės valdymo jubiliejaus renginių kulminacija taps didžiulis viešas paradas Londono centre.

Maždaug 10 tūkst. žmonių dalyvaus muzikinėje eisenoje, kuria bus norima parodyti, kaip pasikeitė britų visuomenė nuo 1952 metų, kai karalienė įžengė į visai kitaip atrodžiusios šalies sostą.

Tuomet prieš jos karūnavimą labai išaugo televizorių pardavimai, o dabar karūnavimo jubiliejaus renginius sekmadienį, kaip tikimasi, stebės milijardas televizijos žiūrovų visame pasaulyje. Patriotinės keturių šventinių dienų nostalgijos kulminacija bus Edo Sheerano (Edo Širano) giedamas himnas „God Save the Queen“ priešais Bakingamo rūmus ateinantį sekmadienį.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode