Sprogimas

Tvyrant susirūpinimui dėl koronaviruso, pasaulio stačiatikiai švenčia Kalėdas

Rusijos, Serbijos ir kitų šalių stačiatikiai penktadienį švenčia Kalėdas, tęsiantis dėl koronaviruso įvestiems suvaržymams, nors, panašu, tik nedaugeliui tikinčiųjų, išvakarėse užplūdusių maldos namus, tai kėlė susirūpinimą.

Dauguma krikščionių ortodoksų Kalėdas švenčia sausio 7 dieną, o ypač populiarios yra vidurnakčio pamaldos. Rumunijos, Bulgarijos, Kipro ir Graikijos bažnyčios, kaip ir kitos krikščioniškos konfesijos, šią šventę mini gruodžio 25 dieną.

Rusijos Ortodoksų Bažnyčia, vienijanti didžiausią stačiatikių bendruomenę, paragino pamaldų dalyvius dėvėti kaukę ir laikytis socialinio atstumo.

Tačiau per tiesioginę transliacija iš renginio didžiulėje Maskvos Kristaus Išganytojo katedroje buvo matyti, kad maždaug pusė lankytojų kaukės nedėvėjo ar buvo ją užsidėję ant smakro, stebėdami, kaip aukso spalvos drabužiais apsirengę dvasininkai, įskaitant patriarchą Kirilą, giedojo maldas ir mojavo smilkytuvais.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, irgi nedėvėjęs kaukės, dalyvavo pamaldose bažnyčioje netoli Maskvos esančiame Novo Ogariove.

Nors pastarąjį mėnesį Rusijoje naujų COVID-19 atvejų mažėjo – ketvirtadienį jų buvo nustatyta apie 15 tūkst. – nerimaujama, jog šalyje gali įsitvirtinti itin užkrečiama omikron koronaviruso atmaina.

Sveikatos apsaugos ministras Michailas Muraška ketvirtadienį pranešė, kad ši padermė jau buvo patvirtinta žmonėms, kurie pastaruoju metu nebuvo išvykę į užsienį.

Tuo metu Serbijos sostinėje Belgrade šimtai maldininkų susirinko prie didžiausios serbų ortodoksų bažnyčios – Šv. Savos soboro – tradiciško sausų ąžuolo šakų deginimo. Vėliau šiuose maldos namuose vyko vidurnakčio liturgija.

Serbijoje nebuvo įvesta jokių specialių religinių ceremonijų suvaržymų, nors šalyje – tikriausiai dėl omikron atmainos – itin sparčiai plinta koronavirusas.

Ketvirtadienį Serbijoje buvo nustatyta daugiau kaip 9 tūkst. naujų užsikrėtimo atvejų, daugiausiai nuo pandemijos pradžios.

Serbijoje, be kita ko, galioja reikalavimas dėvėti kaukę patalpose ir ribojami susibūrimai, tačiau šių taisyklių laikosi ne visi. Norint vakare apsilankyti bare, restorane ir klube, privaloma turėti skiepų pasą, tačiau bažnyčiose ir kitose uždarose patalpose šio dokumento nereikalaujama.

Serbijos patriarchas Porfirijė savo kalėdiniame sveikinime išskyrė su koronavirusu besigrumiančių medikų vaidmenį. Jis taip pat pareiškė: „Meldžiuosi, kad ligoniai kuo greičiau pasveiktų ir kad pasaulį užpuolusi liga praeitų.“

„Taigi, pandemijos metu Bažnyčia ragina laikytis pagrįstų vyriausybių bei kitų valdžios institucijų priemonių ir rekomendacijų valstybėse ir regionuose, kur gyvena mūsų žmonės – tačiau taip pat visiems primena vengti atskirties ir gerbti žmogaus laisvę kaip aukščiausią ir vertingiausią Dievo dovaną žmonėms“, – pridūrė Porfirijė.

Tuo metu Kazachstane gausi stačiatikių bendruomenė negalėjo švęsti Kalėdų bažnyčiose, nes visos religinės apeigos buvo atšauktos, įsigaliojus nacionalinio masto nepaprastajai padėčiai po smurtinių protestuotojų ir policijos susirėmimų keliuose miestuose.

Šioje daugiausia musulmoniškoje Vidurio Azijos valstybėje stačiatikiais save laiko maždaug penktadalis gyventojų.

BNS nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode