Parama dėkojame




Sprogimas

A. Bilotaitė: KT sprendimas dar aktualus keliolikai migrantų, jiems ribojimų neliks

ribojimuKonstituciniam Teismui (KT) paskelbus, jog neteisėtai sieną kirtusių migrantų priverstinis apgyvendinimas užsieniečių registravimo centruose pusmečiui prieštarauja Konstitucijai, judėjimo ribojimai dar taikomi keliolikai asmenų – jų nebeliks, sako vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė. 

„Pirmas dalykas, reaguojant į Konstitucinio Teismo sprendimą mes įsivertinome kiek šiuo metu mūsų apgyvendinimo vietose tiek mūsų pavaldume, tiek Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pavaldume yra tokių asmenų. Tai iš viso šiandieną mes turime 153 asmenis, bet tik 17 tokių asmenų yra taikomas toks judėjimo ribojimas“, – žurnalistams prieš Seimo posėdį kalbėjo ministrė. 

Konstitucinis Teismas trečiadienį konstatavo, kad visų neteisėtai sieną kirtusių migrantų priverstinis apgyvendinimas užsieniečių registravimo centruose šalyje paskelbus ekstremalią situaciją dėl masinio užsieniečių antplūdžio, kai toks apgyvendinimas gali trukti iki šešių mėnesių, prieštarauja Konstitucijai.

Pasak KT nutarimo, Seimas turėjo teisę nustatyti tam tikrus ribojimus neteisėtiems migrantams, bet konstatavo, kad taikant juos visiems prieglobsčio prašytojams nebuvo sudaryta galimybių individualiai vertinti kiekvieno migranto situaciją ir jo keliamą grėsmę valstybės ir visuomenės interesams.

„Tas sprendimas, kuris vakar buvo priimtas Konstituciniame Teisme, reiškia, kad jau vakar mūsų institucijos, Valstybės sienos apsaugos tarnyba kartu su Migracijos departamentu pradėjo procesus tam, kad tas judėjimo ribojimas nebebūtų taikomas“, – pažymėjo A. Bilotaitė.

Ji taip pat pažymėjo, jog bus suformuota speciali darbo grupė, kuri turėtų pateikti pasiūlymus, kaip taisyti įstatymą Dėl užsieniečių teisinės padėties.

„Šiandien pas save buvau susikvietusi visas institucijas: ministerijos teisininkus, Valstybės sienos apsaugos tarnybą, Migracijos departamentą. Sutarėme, kad bus suformuota darbo grupė, kuri pateiks, paruoš pirmiausia tam tikrus sprendimus, kurie bus teikiami Seimui“, – sakė ministrė.

A. Bilotaitė taip pat tvirtino, jog po Konstitucinio Teismo išaiškinimo vietoje pusmečio termino apribojant migrantų judėjimą išlieka galimybė taikyti „pasienio procedūrą“, t.y. judėjimo ribojimus 28 dienoms, kol tarnybos priims sprendimą įleisti arba neįleisti migrantus į Lietuvą.

Šiuo metu įstatyme Dėl užsieniečių teisinės padėties numatyta, kad prieglobsčio prašytojai, kol nepriimtas sprendimas įleisti juos į Lietuvą, laikinai apgyvendinami specialiuose centruose be teisės laisvai judėti, jeigu dėl masinio užsieniečių antplūdžio šalyje yra paskelbta ekstremalioji situacija. Šis terminas negali būti ilgesnis nei šeši mėnesiai.

Konstitucinis Teismas bylą nagrinėjo pagal Irako piliečio individualų konstitucinį skundą, užsieniečių registracijos centre apgyvendintas prieglobsčio prašytojas prašė įvertinti atitinkamas įstatymo Dėl užsieniečių teisinės padėties nuostatas.

2021 metais iš Baltarusijos į Lietuvą iki pradedant neteisėtus migrantus apgręžti pasienyje neteisėtai atvyko beveik 4,2 tūkst. migrantų.

Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį., Lietuvos naujienų skyri

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode