Sprogimas

NSGK aiškinsis, ką daryti su neišnagrinėtu pranešėjo skundu dėl VSD veiksmų

skunduSeimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) trečiadienį aiškinsis, kas ir ko neišnagrinėjo tiriant Valstybės saugumo departamento (VSD) veiksmus dėl kandidato į prezidentus Gitano Nausėdos komandos narių ir rėmėjų tikrinimo.

Generalinės prokurorės Nidos Grunskienės paaiškinimų išklausyti rengiamasi po to, kai prokuratūra gegužės viduryje perdavė NSGK medžiagą, susijusią su VSD vadovų veiksmais tikrinant G. Nausėdos aplinką.

Prokuratūra tuomet konstatavo, jog prieš ketverius metus pateiktas žvalgybos pareigūno pranešimas NSGK pirmininkui apie VSD vadovybės veiksmus išnagrinėtas netinkamai.

„Gavome Generalinės prokuratūros laišką, kad tyrimas atliktas netinkamai, ne iki galo. Norime išgirsti informaciją, kas yra padaryta ne iki galo, kokius klausimus reikia dar atsakyti“, – posėdžio išvakarėse BNS sakė komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

Anot jo, išklausius generalinės prokurorės paaiškinimus, bus sprendžiama, ką daryti toliau.

„Kadangi prokuratūra konstatuoja, kad pati negali kištis į žvalgybos reikalus, o jeigu tas ir tas yra neapklausti, o čia neatsakytas klausimas, tada kažką reikia daryti“, – teigė L. Kasčiūnas.

2019 metais VSD pareigūnas kreipėsi į tuometinį Seimo NSGK pirmininką Vytautą Baką, apskųsdamas savo vadovus dėl galimai neteisėtos veiklos. 

Ši istorija aprašyta ir vasarį išleistoje tyrimų žurnalistų Dovydo Pancerovo ir Birutės Davidonytės knygoje „Pranešėjas ir prezidentas“. Buvęs pareigūnas žurnalistams tvirtino, kad 2018 metų liepą iš departamento direktoriaus pavaduotojo Remigijaus Bridikio gavo kelis lapus su daug pavardžių ir žodinį pavedimą „patikrinti vieno kandidato rinkiminę komandą ir galimų rėmėjų sąrašą“. Jame, kaip paaiškėjo, buvo nurodyti tuomet dar kandidato į prezidentus G. Nausėdos rėmėjai ir bendražygiai.

Situaciją tada nagrinėjęs Seimo NSGK konstatavo, jog VSD veikė teisėtai tikrindamas kandidatų į prezidentus aplinką, tačiau paragino tokiose situacijose atsisakyti žodinių pavedimų.

Pranešėjas 2019 metais taip pat buvo kreipęsis į Specialiųjų tyrimų tarnybą, po kelių dienų informacija perduota Generalinei prokuratūrai.

2020 metų sausį V. Bakas iš prokuratūros gavo atsakymą, kad STT šioje istorijoje „nenustatė nusikalstamų veikų ar tarnybinių nusižengimų“, tačiau atsakyme nebuvo parašyta, koks procesinis sprendimas priimtas – ar pradėti, ar atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą, rašoma knygoje.

VSD atstovai tvirtino tikrinę visų kandidatų į prezidentus komandas, pats pranešėjas tikino, jog tikrinta tik G. Nausėdos aplinka, o R. Bridikis jam patvirtino, kas sąrašai gauti iš paties G. Nausėdos. Prezidentas kategoriškai neigia prašęs VSD tikrinti jo komandą.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode