Parama dėkojame




Sprogimas

A. Armonaitė: „Ne tik Ukrainai reikia Europos Sąjungos – Europos Sąjungai taip pat reikia Ukrainos“

sajungosBriuselyje viešinti ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė, susitikusi su už konkurenciją atsakinga Europos Komisijos vicepirmininke Margrethe Vestager, aptarė Ukrainos narystės Europos Sąjungoje ir jos ekonomikos atkūrimo klausimus.

„Tikimės Europos Sąjungos lyderystės atkuriant Ukrainos ekonomiką, infrastruktūrą, žemės ūkį. Todėl kandidatės statuso į ES nares suteikimas šiai šaliai yra nepaprastai svarbus. Tai aiškus ir laukiamas politinis signalas ne tik ukrainiečiams, bet ir patiems europiečiams. Jeigu tikimės pritraukti privačių investicijų Ukrainai atkurti, mūsų verslui reikės garantijų, kad ES kontroliuos šio proceso ir būsimų reformų eigą“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė A. Armonaitė.  

Pasak jos, nors stojimo procesas yra sudėtingas, Lietuvos patirtis parodė, kad jis gali tapti rimtų ir ilgalaikių pokyčių šaltiniu.  

Aptariant Europos Komisijos (EK) rengiamą Ukrainos rekonstrukcijos platformą (Ukraine reconstruction platform), ministrė teigė, kad Lietuva yra pasirengusi glaudžiai bendradarbiauti su EK dėl rekonstrukcijos plano: „Esame pasirengę pasiūlyti savo ekspertų ir patirtį šiuo klausimu.“ Ministrė taip pat pristatė Lietuvos viešojo sektoriaus ir verslo iniciatyvas, kuriomis siekiama padėti atstatyti karo niokojamą šalį.  

Kyjivo ekonomikos mokyklos skaičiavimais, Rusijos karo Ukrainos infrastruktūrai padaryta žala vertinama maždaug 105 mlrd. JAV dolerių. Didžiulių nuostolių patyrė gamyklos, oro ir jūrų uostų, sausumos kelių ir geležinkelių infrastruktūra. Bendri nuostoliai, kuriuos patyrė Ukrainos ekonomika, vertinami per 600 mlrd. dolerių. 

LR Ekonomikos ir inovacijų ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode